Historier, som forvandler​

​Mon ikke vi alle har oplevet, hvordan en film eller en skønlitterær bog har kunnet gøre dybt indtryk på os. Hvor mange gange har vi ikke oplevet at blive grebet af et andet menneskes beretninger eller morsomme anekdoter? Eller hvor ofte har vi ikke som børn eller for den sags skyld som voksne levet os ind i et eventyr og glemt tid og sted, fordi vi pludselig befandt os midt i historien?

Jo mere vi kan identificere os med de hovedpersoner, de drømme, konflikter eller udfordringer en historie beskriver, jo mere indtryk vil det gøre på os. Historien er en metafor.

Metaforer beskriver gennem billeder en til tider indviklet situation på en let fattelig måde. Metaforer kan med stor succes anvendes som et værktøj i terapeutiske sammenhænge – og som forældre kan man afprøve virkningen ved at bruge metoden som godnathistorie, hvis man har et sengevædende barn. Historien skal læses for barnet nogle gange – lad barnet bestemme hvornår og se, hvad der sker.

​Hvordan man holder sengen tør med en historie:

Det lille kongerige og det store vand.

Der var engang et lille kongerige med en rigtig konge og en dronning og ikke mindst en rigtig lille sød prinsesse.

Kongeriget lå på en lille ø, som lå meget lavt i forhold til vandet, så der var diger hele vejen rundt om øen for at holde vandet ude fra det meget dejlige lille kongerige. Det var også godt nok, men alligevel kom der alt for tit vand ind over digerne og ind i det dejlige lille kongerige, og det var meget synd for kongeriget og kongen og dronningen og den lille prinsesse.

I det dejlige lille kongerige gjorde man alt, hvad man kunne for at stoppe hullerne og gøre digerne større og mere sikre, sådan at der ikke skulle kunne komme vand ind og ødelægge det lille kongerige. Men lige meget hvad kongen, dronningen og den lille prinsesse gjorde, så hjalp det ikke rigtigt, der blev ved med at komme vand ind, men nu kom det dog kun ind et bestemt sted. Alle i det dejlige lille kongerige anstrengte sig alt, hvad de kunne for at holde vandet ude, men lige meget hjalp det, der blev ved med at komme vand ind gennem dette ene dige.

Kongen og dronningen og den lille prinsesse var fortvivlede. De vidste ikke, hvad de skulle gøre. Hvis de ikke fik stoppet vandet, ville kongeriget måske blive helt oversvømmet og miste sine smukke grønne enge, de smukke skove og de smukke blomster. I sin fortvivlelse gik kongen hen til troldmanden, for sådan en havde kongeriget nemlig også. Kongen bad troldmanden om at hjælpe med at stoppe vandet.

Troldmanden var en meget venlig og klog gammel mand, så han sagde selvfølgelig JA til at hjælpe kongen med at få stoppet vandet, så det ikke mere kunne komme ind og ødelægge det smukke lille kongerige. Troldmanden arbejdede mange dage og læste meget i mange gamle bøger for at finde ud af, hvad der kunne gøres for at holde vandet ude, men lige meget hjalp det, han kunne ikke finde den rigtige løsning. Det var som om diget derude var forhekset. Til sidst gik troldmanden hen til sin store krystalkugle og sagde nogle meget hemmelige trylleformler og bad krystalkuglen om hjælp, så kongen kunne få stoppet vandet. Og krystalkuglen svarede den kloge troldmand, at der var kun EN i hele kongeriget, der kunne stoppe vandet. Hvem tror du? Ja - du har ret… Nemlig, den søde lille prinsesse. Krystalkuglen sagde, at den søde lille prinsesse skulle være ude ved diget i 10 dage og 10 nætter, og hvis hun kunne det, så ville vandet aldrig mere komme ind i det smukke lille kongerige. Kongen fik nogle magiske blomsterfrø med hjem, som han skulle give til den søde lille prinsesse. Han skulle give den søde lille prinsesse de magiske blomsterfrø med ud til diget, så hun kunne så dem der, og så ville der vokse trylleblomster op ved diget.

Kongen var ikke så glad for at skulle sende den søde lille prinsesse derud helt alene, men han havde ikke andet valg – han var nødt til det for at redde det dejlige lille kongerige. Så prinsessen tog ud til diget for at være der i 10 dage og 10 nætter, for hun kunne bestemt heller ikke lide, at vandet kom ind i det smukke lille kongerige. Men da de blev nat, blev den lille prinsesse meget søvnig og faldt i søvn. Og hvad tror du der skete? Vandet sneg sig ind over diget!!

Prinsessen blev meget ked af det, og tænkte på, hvad hun dog skulle gøre. Så kom hun i tanker om, at hun havde fået de magiske blomsterfrø af troldmanden. Hun skyldte sig at så dem hele vejen på diget. Med det samme voksede frøene og blev til de smukkeste og mest vidunderlige trylleblomster. Kan du forestille dig, hvilke farver de har? Nu er det jo trylleblomster, så de er ikke helt almindelige – de kan nemlig tale!!

Så, når den søde lille prinsesse faldt i søvn om natten, så passede se smukke trylleblomster på, at vandet ikke kom. Hvis vandet prøvede at snige sig ind over diget og ind i det smukke lille kongerige, så hviskede trylleblomsterne...Ja, hvad tror du de hviskede?? Ja – nemlig: ”Prinsesse vågn op, søde lille prinsesse vågn op, vandet kommer!! Søde lille prinsesse vågn op!! Vandet kommer!!”

Så vågnede den lille prinsesse, og så turde vandet ikke komme. Og da der var gået 10 dage og 10 nætter var det forheksede brudt, og vandet kom ALDRIG mere ind i det smukke lille kongerige. Det smukke lille kongerige blev endnu smukkere. De grønne enge, de grønne skove og alle blomsterne blev endnu grønnere, større og mere farvestrålende, takket være den lille prinsesse. Kongen, dronningen og ikke mindst den lille søde prinsesse var meget glade for, at de nu kunne leve lykkeligt i deres lille smukke kongerige, og prinsessen blev hele kongerigets helt.

Og snip, snap snude, så er den historie ude.